Top Cinci simboluri ale Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord este o țară insulară în Europa de Vest. În componența sa intră patru țări componente: Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, în subordinea sa aflându-se mai multe teritorii dependente.

5 Simboluri reprezentative:

1.William Shakespeare

Picture1

 William Shakespeare (n. 23 aprilie 1564- d. 23 aprilie 1616) a fost un dramaturg şi poet englez, considerat cel mai mare scriitor al literaturii de limba engleză. El este adesea numit poet naţional al Angliei.

Comedii: Furtuna, Doi gentlemeni din Verona, Nevestele vesele din Windsor, Măsură pentru măsură, Comedia erorilor, Mult zgomot pentru nimic, Zadarnicele chinuri ale dragostei, Visul unei nopți de vară, Neguțătorul din Veneția, Cum vă place, Îmblânzirea scorpiei, Totul e bine când se termină cu bine, A douăsprezecea noapte, Poveste de iarnă, Pericle, Prinț al Tironului.

Istorice: Regele Ioan,Richard al II-lea (piesă) ,Henric al IV-lea,Henric al V-lea, Henric al VI-lea, Richard al III-lea, Henric al VIII-lea,

Tragedii: Romeo și Julieta, Troilus și Cresida, Coriolan, Titus Andronicus, Timon din Atena, Iulius Caesar, Macbeth, Hamlet, Regele Lear, Othello (piesă), Antoniu și Cleopatra.

Piese pierdute: Love’s Labour’s Won, Cardenio, Richard al II-lea, prima parte.

Poeme: Sonetele lui Shakespeare, Venus și Adonis, The Rape of Lucrece, The Passionate Pilgrim, The Phoenix and the Turtle, A Lover’s Complaint.

Apocrife: Eduard al III-lea,Sir Thomas More.

2.J.K Rowling(n. 31 iulie 1965, Yate, Gloucestershire, Anglia)

Picture2

 Este o autoare britanică, cunoscută mai ales pentru scrierea romanelor de fantezie Harry Potter. Ideea i-a venit într-o călătorie cu trenul de la Manchester la Londra în 1990.

 Cărțile Harry Potter au atras atenția întregii lumi, câștigând mai multe premii și vânzându-se în mai mult de 400 de milioane de exemplare. Aceste cărți au fost ecranizate în opt filme, la care Rowling a aprobat scenariile, iar în penultimul film a deținut controlul creativității.

Harry Potter este acum o franciză cunoscută la mondial a cărei valoare este estimată la 7 miliarde de £ (15 miliarde de $), iar ultimele patru cărți Harry Potter au stabilit consecutiv recorduri ca fiind cele mai rapid vândute cărți din istorie.Cărțile au fost traduse în întregime sau parțial în peste 65 de limbi.

3.Primul motor cu abur

Picture3

A fost proiectat în 1698 de Thomas Savery, un inginer englez. Acest motor era conceput să pompeze apa din mine, dar singura lui întrebuințare a fost să pompeze apa în casele înalte din Londra.

Primul motor performant a fost construit în 1712 de inginerul Thomas Newcomen, din Cornwall. Acest motor avea un braț mare care pompa apa cu o frecvență de 16 mișcări de du-te-vino pe minut. În 1776, James Watt, un constructor scoțian de mecanisme, a adus înbunătățiri motorului lui Newcomen.

Nicolas Cugnot a fost primul care, în 1769, a folosit motorul cu abur la un vehicul. Acest vehicul putea transporta 4 persoane, dar a fost folosit la transportul armamentului greu. Viteza maximă care a fost atinsă cu acest vehicul a fost de 5 km/h.

4.The Beatles

Picture4

A fost unul dintre grupurile a cărui muzică a fost cea mai influentă pentru era rock care a urmat.Grupul a fost alcătuit din John Lennon (vocal, chitară ritmică), Paul McCartney (vocal, chitară bas), George Harrison (chitară solo) și Ringo Starr (baterie). Ei au avut ca țintă generațiile de tineri rezultate de după al Doilea Război Mondial, în Anglia, SUA, etc. Fără dubiu, “The Beatles” este unul din cele mai faimoase și de succes grupuri în istoria muzicii rock,contorizând peste 1,1 miliarde de discuri vândute în lumea întreagă.

În 2004 revista Rolling Stone clasa trupa The Beatles pe locul 1 pe lista celor 100 cei mai mari artiști ai tuturor timpurilor.În conformitate cu aceeași revistă, muzica inovativă a trupei The Beatles și impactul cultural au ajutat la definirea anilor 1960

Discografie (albumele originale din Marea Britanie)

  • Please Please Me, 22 martie 1963, With the Beatles, 22 noiembrie, 1963, A Hard Day’s Night, 10 iulie, 1964, Beatles for Sale, 4 decembrie, 1964, Help!, 6 august, 1965, Rubber Soul, 3 decembrie, 1965, Revolver, 5 august, 1966, Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, 1 iunie, 1967, Magical Mystery Tour, 8 decembrie, 1967, The Beatles, 22 noiembrie, 1968, Yellow Submarine, 13 ianuarie, 1969, Abbey Road, 26 septembrie, 1969, Let It Be, 8 mai, 1970.

5.Liverpool

Picture5

Este oraș și un Burg Metropolitan în cadrul Comitatului Metropolitan Merseyside în regiunea North West England. Este unul dintre principalele orașe engleze, zona metropolitană având peste 800.000 locuitori. În Secolul XIX Liverpool era considerat al doilea port al Imperiului Britanic după Londra.

Vechiul oraș portuar Liverpool a fost înscris în anul 2004 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. În 2008, orașul a fost Capitală Europeană a Culturii împreună cu Stavanger din Norvegia.

BIBLIOGRAFIE:

¡  http://ro.wikipedia.org

¡  http://europa.eu.htm

¡  http://www.mae.ro/travel-conditions/3725

Adelina C.

Advertisements