Top Cinci cărți de citit în timpul liber

Nu știți cum să vă petreceți timpul liber?! Este simplu, citiți o carte! Cărțile vă ajută să vă relaxați și vă oferă o altă perspectivă asupra vieții. Nu degeaba se spune că “citind te dezvolți”.

Iată câteva cărți care merită citite în timpul liber:

1. La răscruce de vânturi de Emily Brontë

The Gift Of Passion - La răscruce de vânturi

Romanul La răscruce de vânturi  al lui Emily Brontë este o capodoperă a literaturii clasice engleze, care nu ar trebui să lipsească din biblioteca nimănui. Strania şi tragica poveste de dragoste dintre Catherine şi Heathcliff este istorisită de un martor ocular, servitoarea Nelly Dean, unui ascultător atent, chiriaşul de la Thrushcross Grange, domnul Lockwood- „rătăcit“ în landa furtunoasă de la Wuthering Heights, locul principal al acţiunii. Povestitoarea — care serveşte de filtru umanizator, intermediar între infernul de la Wuthering Heights şi viaţa firească — şi ascultătorul ei adâncesc planul naraţiunii faţă de lumea reală, dându-i o mai mare obiectivitate, necesară universului aceluia de pasiuni extreme, a acelei lumi de trăiri inumane, abisale. Climatul şi peisajul, pentru a putea suporta o forţă ca aceea a lui Heathcliff, trebuiau să fie, şi ele, teribile. Dragostea, ura şi răzbunarea se împletesc insuportabil în sufletul lui Heathcliff, pierdut şi maltratat la răscrucea vânturilor, natura sălbatică şi năvalnică fiindu-i model. Oamenii locului trăiesc intens, adânc şi răscolitor.

2. Mândrie și prejudecată de Jane Austen

image_8149

Romanul Mândrie și prejudecată al lui Jane Austen se află pe locul  al doilea în topul Celor mai iubite cărţi în Marea Britanie, clasament organizat de BBC, în baza preferinţelor a 750.000 de britanici. Acțiunea  este plasată în Anglia sfârșitului secolului al XVIII-lea. Cele cinci surori Bennet au fost crescute sub stricta îngrijire a mamei lor, care se concentrează doar asupra găsirii unor soţi bogați pentru fetele sale. Însă inteligenta şi curajoasa Elizabeth se străduieşte să-şi trăiască viaţa într-o perspectivă mai largă. Când domnul Bingley îsi stabilește reședinţa într-un conac din apropiere, familia Bennet se bucură de apariția acestuia și încearcă să profite de ocazie. În cercul de prieteni ai bărbatului, veniţi din Londra, şi fluxul de tineri ofiţeri militari veniţi în zonă, cu siguranță vor exista pretendenţi pentru surorile Bennet. Cea mai mare dintre surori, Jane, senină şi frumoasă, pare să-i fi cucerit inima domnului Bingley. Lizzie face cunostinţă cu domnul Darcy, un bărbat arătos, dar și mândru și superficial la început…și astfel începe o bătălie a sexelor. Multitudinea de sentimente ce decurg din toate acestea nu lasă pe nimeni neschimbat şi inspiră familia Bennet şi pe toţi ceilalţi să-şi reafirme concepţiile despre ce contează mai mult în viață.

3. Parfumul: povestea unei crime de Patrick Süskind

2042

Romanul Parfumul: povestea unei crime al lui Patrick Süskind prezintă povestea lui Jean-Baptiste Grenouille, un copil orfan și bolnăvicios, care reușește să supraviețuiască prin intermediul unicului său har, mirosul. Grenouille nu are altă pasiune în afară cea a mirosurilor și fiecare secundă a vieții sale este călăuzită de simțul său hiperdezvoltat. Ducând o viață mizerabilă, tânărul reușește să se angajeze ca ucenic la un mare meșter parfumeur al Parisului, Giuseppe Baldini. El descoperă, astfel, tehnicile și secretele de fabricare a parfumurilor, care îi duc talentul pe culmi nebănuite. După ce creează câteva capodopere olfactive, Grenouille devine obsedat de mireasma ideală, un parfum care să seducă instantaneu pe oricine și orice intră în raza lui de acțiune. În căutarea ingredientelor potrivite, Grenouille este irezistibil atras de parfumul natural al unor tinere fete. El nu va ezita să ucidă pentru a le fura mireasma…

4. Pânza de păianjez de Cella Serghi

Panzadepaianjen

Pânza de păianjen de Cella Serghi este unul dintre cele mai frumoase romane de dragoste din literatura română. Glisând între spațiul vrăjit de la Balcic și tumultul Bucureștiului interbelic, eroina Diana Slavu își trăiește iubirile cu deznădejde și demnitate, luptându-se să evadeze din pânza de păianjen a unei existențe cenușii, marcate de apăsarea sărăciei și a inconsecvenței celor din jur. Orice ființă care a avut puterea să-și urmărească, cu ochi lucizi și uimiți, propria devenire, orice femeie care măcar o clipă s-a simțit încorsetată de condiția sa strâmbă, într-o lume care nu mai are puterea să-și asume răspunderile iubirii împlinite, se poate recunoaște în povestea superbă de viață și de dragoste fără odihnă a Dianei Slavu.

4. Invitație la vals de Mihail Drumeș

mihail-drumes-invitatie-la-vals

 Invitație la vals de Mihail Drumeș este un roman care, în perioada interbelică, a deținut supremația în rândul preferințelor publicului tânăr. Romanul prezintă viaţa personajului principal masculin, Tudor Petrican, felul în care se dezvoltă acesta, cum gândeşte şi, nu în ultimul rând, cum iubeşte. Obişnuit să îşi seducă amantele, să le aibă şi apoi să le părăsească, numai de dragul sentimentului de măreţie, trufie, pe care îl simte atunci când ele îi cerşesc împăcarea, el îşi primeşte pedeapsa prin dragostea vieţii sale, Mihaela. Personajele din Invitație la vals, ard intens, se consumă și se (auto)devorează, trăiesc voluptatea de a fi pe rând învinși sau învingători, cu forța asumării unor consecințe tragice. Nu oricine are capacitatea de a trăi iubirea atât de acut, de disperat și de spectaculos..

Surse:

http://www.teatrulnationalcluj.ro

http://www.azicitesc.com

http://www.librariabucuresti.com

Alexandra Capotă

Advertisements