Top Cinci Plante Medicinale

Datorită efectelor sale curative, putem spune despre ceai că este un medicament natural deosebit de benefic pentru organism. În următoarele rânduri am realizat un top al plantelor medicinale care nu ar trebui să lipsească din nicio casă.

432615341_7b2b15d066

5. Salvie

Utilizare. Intern se foloseşte infuzia: o linguriţă de frunze la 120 de ml de apă clocotită; se beau două ceaiuri pe zi. Ceaiul de salvie are proprietăţi estrogene, antiseptice, antisudorifice,  acţionează ca expectorant, antispastic, se foloseşte în inflamaţiile gastrointestinale, balonări şi spasme digestive.

Extern: antiseptic şi astringent.

4. Coada şoricelului

Utilizare.Intern, ceaiul se pregăteşte prin infuzare din 1-2 linguri de plantă la 500ml de apă şi se bea în trei reprize în cursul unei zile. Se recomandă în menstruaţia neregulată, având posibilitatea de a regla hemoragiile abundente şi de calma durerile.  Ceaiul se bea dimineaţa pe stomacul gol.

Ceaiul este şi  bronhodilatator, antiseptic, expectorant, dezinfectant gastro-intestinal, carminativ, diminuează secreţiile gastrice, antispasmodic al căilor biliare, decongestiv hemoroidal. Ceaiul de coada şoricelului este folosit în cazul anorexiei, hemoroizilor, hipermenoreeei şi dismenoreei, bronşitelor, gastritelor, balonărilor şi bolilor vezicii urinare.

Extern, se foloseşte sub formă de băi sau de comprese cu efecte calmante, antiinflamatoare şi dezinfectante în arsuri, diferite plăgi, eczeme, hemoroizi, ulcere varicoase şi abcese dentare. Pt băi se utilizează 30-50 de g de plantă la un litru de apă.

3. Tei

Utilizare. Intern, ceaiul are acţiune sudorifică antitermică, emoliantă, expectorantă şi sedativă. Datorită uleiului volatil, ceaiul de tei este folosit ca sedativ în insomnii, stări anxioase şi iritabilitate. Ceaiul de tei contribuie la vindecarea răcelii şi gripei, stimulând transpiraţia abundentă, făcând să scadă temeperatura crescută a corpului.

Extern, pentru gargară, infuzie din 25g de flori la 250ml apă clocotită, la care se adaugă 5g de bicarbonat de sodiu.

2. Gălbenele

Utilizare. Intern, ceaiul de gălbenele este folosit ca un sedativ, antiinflamator gastro-intestinal, şi măreşte secreţia biliară, cicatrizant prin stimularea circulaţiei sângelui la nivelul ţesuturilor. Pt utilizarea internă se prepară o infuzie din 2 linguriţe de flori la 400ml apă clocotita.Se administrează în diskinezii biliare, ulcer gastric şi duodenal, enterocolite.
Extern, se prepară o infuzie din 10g de flori la 100ml apă. Se administrează sub formă de băi , cataplasme sau tinctură, florile folosindu-se ca pansament pt rănile care se vindecă greu, ca ulceraţiile, plăcile cu puroi, arsurile, degerăturile, acneea şi eczemele.

1. Sunătoare

Utilizare. Intern, ceaiul are acţiunee antiseptică, astrigentă şi antidiareică. Ceaiul de sunătoare se ia contra tusei, răcelii, crampelor gastrice, în bolile de ficat, ca stimulent, pentru purificarea sângelui. Se administrează sub forma unei infuzii realizate din o lingură de plantă la 250 ml de apă clocotită.

Extern, sub formă de băi şi cataplasme, are propietatea de a calma durerile, cicatriza rănile, folosindu-se mai ales în arsuri.  Pentru utilizarea externă cantitatea de plantă se dublează.

Sursa foto: http://www.flickr.com/

Adelina C.

Advertisements