Top Cinci vitamine esențiale pentru organism

Organismul uman are nevoie de anumite vitamine pentru a funcționa corect. Chiar dacă în farmacii se gasesc numeroase suplimente alimentare care completează aportul zilnic de vitamine esentiale, medicii recomanda consumul de alimente care le conțin. Iată cele mai importante cinci vitamine necesare organismului tău:

5. Vitamina A. Vegheaza asupra sanatatii ochilor, are rol important in formarea oaselor, dintilor si actioneaza ca antioxidant impotriva radicalilor liberi. Cine are pielea sau parul uscat, sufera de insomnie, oboseala, sinuzita, raceli sau acnee, este important sa asigure organismului un aport de vitamina A. Aceasta se gaseste in fructe de culoare verde si galben, legume sau ficatul animalelor.

ID-10097480

4. Vitamina D. Protejează organismul de apariţia diabetului de tip I, osteoporozei şi sclerozei multiple. Peştele gras reprezintă o sursă inepuizabilă de vitamina D. Pentru a obţine cantitatea necesară de vitamina D, nutriţioniştii recomandă 100 de grame de somon, dacă nu ai împlinit vârsta de 50 de ani.

ID-10064371

3.  Vitamina E. Ne protejează celulele de acţiunea radicalilor liberi, dar şi de boli precum Alzheimer şi cancer. Vitamina E este una dintre cele patru vitamine solubile, vitală pentru buna funcţionare a organismului. Cele mai bune surse de vitamina E sunt nucile, semintele de floarea-soarelui, germenii de grâu, migdalele, alunele, kiwi, mango și roșiile.

ID-100105483

2. Vitamina K. Intervine în procesul de coagulare a sângelui. Se recomandă, totodată, în diferite tulburări hepatice (icter, hepatită, insuficienţă şi ciroză hepatică), în colite, urticarii, degerături, slăbirea rezistenţei capilare, diminuarea debitului menstrual sau după tratamente cu antibiotice. Vitamina K se găseşte în carne de vită şi de porc, splină, untură de peste, lapte şi produse lactate (iaurt), gălbenuş de ou şi, îndeosebi, în ficatul de porc.

ID-1004045

1. Vitamina C. Este una dintre cele mai populare vitamine, cu efecte miraculoase asupra organismului. Vitamina C este unul dintre cei mai puternici antioxidanţi, având, de asemenea, o contribuţie importantă în prevenirea şi tratarea infecţiilor. Vitamina C tratează răcelile, facilitează absorbţia fierului, înlătură senzaţia de oboseală şi anxietate şi întăreşte sistemul imunitar. Principalele surse de vitamina C sunt citricele (portocale, lămâi, grapefruit).

ID-100141694

Surse: http://www.farmaciata.ro/medicina-de-familie/item/23006-top-5-vitamine-esentiale-pentru-organism

 http://sanatate.acasa.ro/dieta-nutritie-4/vitamine-esentiale-pentru-organism-si-alimentele-in-care-le-gasesti-176566.html

 http://www.realitatea.net/din-ce-alimente-extragem-vitaminele-esentiale-pentru-organism_822080.html

Foto: http://www.freedigitalphotos.net/

Catalina B.

Advertisements