Top Cinci cei mai controversați papi din istorie

1. Papa Ioana

144360355_display_image

Legendele din jurul scaunului pontifical amintesc  de o femeie-papa, cunoscuta sub numele de „Pope Joan”. Vaticanului a infirmat categoric versiunea unui papa femeie, argumentand ca nu exista dovezi oficiale. Povestea „Papei Ioana” reprezinta unul dintre cele mai vechi mistere, dar marturii despre ea se gasesc in mai multe scrieri de-ale calugarilor medievali. Biserica Catolica neaga vehement existenta unei femei-papa. Persoanele care au cercetat insa povestea Papei Ioana sustin ca femeia-papa care a ajuns la Vatican pretinzand ca este barbat, a existat.

„90% din mine crede ca a existat cu adevarat aceasta…Papa Ioana”, spune Mary Malone, o fosta calugarita care a scris o carte bine documentata despre importanta femeii in istoria crestinismului.

„Dovezile ca aceasta ar fi trait cu adevarat sunt cat se poate de clare: 500 de cronici care vorbesc despre existenta sa”, a spus Donna Cross, o romanciera care a desfasurat o indelungata cercetare a perioadei in care se pare ca ar fi trait misterioasa femeie.

Sursa:  http://caplimpede.ro

2.  Papa Grigorie al IX-lea

61284346

Este cel care a scris o alta pagina controversata din istoria Bisericii Catolice, instaurand Inchizitia papala. In 1227, Ugolino a devenit Papa Grigorie al IX-lea, iar prima lui decizie a fost sa-l numeasca pe inchizitorulKonrad von Marburg sa elimine ereticii din intreaga Germanie. Apoi l-a suspendat pe imparatul Sfantului Imperiu Roman,Frederick al II-lea, pentru ca amanase plecarea in cea de-a Sasea Cruciada, asa cum promisese, scrieEncyclopedia Briannica.

Hotarat sa lupte impotriva ereticilor, Grigorie a pus bazele Inchizitiei Papale, in 1231, dupa ce a considerat ca episcopii nu puteau rezolva eficient aceasta problema. Prima forma a Inchizitiei medievale s-a numit Inchizitia Episcopala si a existat intre anii 1184-1230, pana cand a fost inlocuit cu Inchizitia Papala, care centraliza controlul reprimarii ereticilor.

Cei vizati au fost la inceput membrii ai sectei catarilor (in sudul Frantei) si ai secteiwaldensienilor (in nordul Italiei).
Inchizitorii erau profesionisti, persoane pregatite special pentru aceasta meserie si faceau parte din diferite ordine religioase, in special din ordinul Dominicanilor.

Totusi, Grigorie nu a autorizat oficial folosirea torturii ca pedeapsa sau ca metoda de interogatoriu. Acest pas a fost facut pe 15 mai 1252, printr-o bula papala emisa de Inocentiu al IV-lea.

Sursa:http://stirileprotv.ro

3. Benedict al IX-lea

1176523

Benedict al IX-lea a ocupat tronul pontifical din 1032 pânã în 1044, din nou în 1045, şi în fine din 1047 pânã în 1048, singurul cu o perioadã atât de discontinuã. A dus o viaţã extrem de haoticã, având puţine calitãţi care sã-l recomande pentru instituţia reprezentatã. , în afara unor legãturi sociale puternice şi a studiilor teologice. Petru Damian îl descrie drept un demon deghizat în haine preoţeşti Liber Gomorrhianus, un tratat despre corupţia papilor, acuzându-l de bestialitate şi homosexualitate. Şi episcopul Benno din Piacenza îl acuza de adulter şi crime, iar papa Victor al III-lea pomenea numai de violuri şi alte acte reprobabile. Benedict renunţã la papalitate pentru prima datã pnetru o sumã imensã de bani, a doua oarã probabil pentru a se însura şi a treia oarã a fost obligat sã se retragã de cãtre viitorul papã Damascus.

Sursa: http://www.historia.ro

4. Alexandru al VI-lea (Papa Borgia)

alexander_vi

Rodrigo Borgia, adicã papa Alexandru al VI-lea, a devenit sinonim cu decadenţa absolutã la care ajunsese instituţia paplitãţii. Ascensiunea sa nu a provocat mare vâlvã la început, acesta ocupându-se de administrarea corectã a dreptãţii şi de o guvernare bazatã pe ordine. Dar în scurt timp I se manifestã pasiunea pentru infiltrarea rudelor la curte pe cheltuiala Bisericii. Pentru a-şi împlini scopul era capabil de orice crimã. Alexandru a avut trei fii şi pe faimoasa Lucrezia. În timpul pontificatului sãu face tot ce-I stã în putinţã pentru a permite avansarea copiilor sãi. Pentru a-şi impune dominaţia asupra colegiului cardinalilor, Alexandru mai învesteşte alţi 12, printre care şi pe fiul sãu Cesare, de numai 18 ani, şi pe Alexandru Farnese, fratele uneia dintre amantele sale, frumoasa Giulia Farnese.  Alexandru moare pe 18 august 1503 la vârsta de 72 de ani, cel mai probabil otrãvit, conform descrierii simptomatice realizate de Burchard. (Sursa: http://www.historia.ro)

Familia Borgia este una dintre cele mai controversate din istorie. Printre acuzațiile care i se aduc (fără a exista dovezi certe însă) se numără incestul și numeroase crime, unele dintre ele săvârșite chiar de Lucrezia, prin otrăvire. Este considerată a fi prima familie mafiotă din istorie.

5. Papa Grigore al XII-lea

Gregory-VII

Este ultimul papă care a abdicat înaintea lui Benedict al XVI-lea. A fost un papa al Romei între 30 noiembrie 1406 și 4 iulie 1415. În urma Schismei Apusene și antipapa Benedict al XIII-lea a pretins supremația asupra Bisericii Catolice. Deasupra, Conciliul de la Pisa l-a ales și pe Alexandru al V-lea (1409) iar după moartea acestuia, pe Ioan al XXIII-lea(1410).

Grigore a renuntat la functia suprema din cadrul Bisericii Catolice deoarece, din cauza tensiunilor existente, a fost fortat sa abdice.

Surse: stirileprotv.ro

caplimpede.ro

historia.ro

wikipedia.org

Ana -Maria C.

Advertisements