Top Cinci lucruri de evitat la un interviu de angajare

       151473Participarea la un interviu de angajare poate fi extrem de stresantă pentru unii dintre noi. Ne dorim să dăm tot ce-i mai bun și să obținem postul mult visat, dar de multe ori, emoțiile ne fac să o dăm în bară. Există multe greșeli pe care trebuie să le evităm dacă ne dorim cu orice preț să obținem un job. Multe dintre acestea țin de bun simț și îi arată angajatorului ce fel de personalitate avem, caracterul și profesionalismul nostru.

          Iată câteva dintre lucrurile pe care trebuie să le evitați atunci când vă prezentați la un interviu de angajare:

 1. Nu întârzia niciodată!

       Nu este frumos să te lași așteptat în general, și cu atât mai mult, nu este indicat să o faci la un interviu de angajare. Dacă ajungi mai devreme sau la timp poate că nu o să conteze pentru nimeni, dar faptul că nu ești punctual spune multe despre tine. De exemplu, angajatorul poate să creadă că nu vei fi în stare să respecți deadline-ul sarcinilor implicate de postul respectiv. De obicei, este indicat să-ți plănuiești totul cu o seară înainte, astfel încât, în ziua interviului, să nu pierzi timpul cu lucruri inutile și să fii acolo la ora stabilită. De asemenea, trebuie să ții cont și de eventualele probleme din trafic și să pleci de acasă cu aproximativ o oră mai devreme.

2. Chiar dacă banii sunt mereu importanți, nu pune accentul pe partea financiară!

       Cu siguranță, angajatorul nu își dorește să audă de la un viitor angajat că singurul motiv pentru care și-ar dori acel loc de muncă îl reprezintă banii. De obicei, ar trebui să existe un echilibru între responsabilități și remunerație în mintea noastră, deoarece managerii își doresc în companie angajați fideli, oameni care să gândească în perspectivă,  care să aducă valoare întreprinderii, nu doar persoane care-și văd propriul interes. Este indicat să te interesezi dinainte ce salariu se oferă pentru un astfel de post și, în cazul în care angajatorul te întreabă, spune o sumă rezonabilă. (nici prea mare, nici prea mică)

3. Nu-ți critica foștii colegi sau foștii șefi!

     Chiar dacă ai avut cei mai cârcotași colegi sau cei mai răi șefi din lume, nu trebuie să-i vorbești de rău în cadrul unui interviu. Făcând acest lucru, îl vei face pe intervievator să se gândească la ce vei spune despre el sau despre companie, în cazul în care vei fi angajat. De asemenea, se poate ca persoana pe care o critici să fie un cunoscut al angajatorului. Ține minte, această lume este surprinzător de mică!  Alege-ți cu grijă cuvintele atunci când ești întrebat despre fostul loc de muncă!

4. Nu arăta lipsă de interes pentru ceea ce spune intervievatorul despre postul cu pricina!

       Un interviu nu trebuie tratat cu superficialitate, ca și cum ar fi o sesiune de cumpărături sau o simplă întâlnire. Este o insultă pentru intervivator și pentru organizația pe care o reprezintă să nu fi atent la ceea ce-ți spune sau iți cere să faci. Este adevărat că, de cele mai multe ori, emoțiile ne împing să nu fim atenți, dar ele trebuie mascate pe cât posibil și trebuie să încercăm să ne comportăm cât mai natural. Este inacceptabil să te joci cu diverse obiecte sau să privești în altă parte în timp ce angajatorul vorbește. Evită un astfel de comportament! Un om relaxat și încrezător, care arată interes pentru ceea ce intervievatorul spune, îi va transmite acestuia un mesaj pozitiv. De asemenea, la sfârșitul interviului, când ți se cere să spui dacă ai nelămuriri, pune cel puțin o întrebare. Te va scapă de un moment de tăcere stânjenitor, iar angajatorul va fi încântat de faptul că ești preocupat de ceea ce ați discutat până atunci.

5. Nu-ți lăsa telefonul deschis!

       Consideră interviul o întâlnire de afaceri. Nu răspunzi la mobil atunci când te afli în mijlocul unei discuții cu un client sau cu șeful tău, de ce ai face-o în cadrul unui interviu?! Ai grijă să nu îți uiți telefonul deschis atunci când ești la o astfel de întâlnire. Dacă va suna în timp ce tu vorbești cu angajatorul, acesta va percepe incidentul ca pe o lipsă de respect din partea ta. Închide-l cu mult înainte să ajungi la interviu, pentru a fi sigur că nu o să te deranjeze nimeni. Iar în cazul în care ai uitat să-l închizi și ai ghinionul să fii căutat chiar în timpul întâlnirii, cere-ți scuze pentru incident și fă în așa fel încât discuția să continue în mod firesc. În niciun caz, nu răspunde!

Surse:

 http://www.ele.ro/cariera/angajare/20-de-lucruri-de-evitat-la-un-interviu-8257

 http://www.bestjobs.ro/cariera/articole/subiect-ce-sa-faci-dar-mai-ales-ce-sa-nu-faci-la-un-interviu-in-domeniul-legislativ/2/224

 http://marketingportal.manager.ro/articole/ultima-ora-66/top-8-ce-sa-nu-faci-in-cadrul-unui-interviu-4434.html

Alexandra Capotă

Advertisements